0

Wanneer is er een financieel adviseur nodig?

Financiën kunnen aardig verwarrend zijn. Toch is het belangrijk om alle geldzaken goed bij te houden. Zo wordt duidelijk welke uitgaves wel gedaan kunnen worden en waar nog wat extra hulp bij ingeschakeld moet worden. Toch, wanneer de boekhouding wel consequent wordt bijgehouden, kan het nog moeilijk zijn om te beslissen wat handig is en wat niet. Dan kan er wel wat financieel advies wel gebruikt worden.

Financieel advies

Wat valt er precies onder financieel advies? Eigenlijk is het precies wat de naam al weggeeft: het is advies rondom de financiële beslissingen waar iemand mee te maken kan krijgen in hun levensloop. Er zijn namelijk vele financiële beslissingen die iemand maakt over hun leven heen. Denk bijvoorbeeld aan het kopen en verkopen van een huis en de hypotheek die daarbij komt kijken, een scheiding, het regelen van het pensioen of een overlijden. Iedereens situatie zal hierin anders zijn en iedereen zou andere beslissingen erin maken. Zo blijkt dat er aardig wat situaties zijn waarin extra hulp en advies gebruikt kan worden. De consequenties kunnen aardig groot zijn, dus het is belangrijk dat de juiste keuzes gemaakt worden.

Financieel adviseur

Een financieel adviseur geeft het advies in de situaties waarin het gewenst wordt. Zij kunnen bijvoorbeeld helpen bij het regelen van hypotheken, verzekeringen, scheidingen, makelaardij en regelen van het pensioen. Een financieel adviseur verdiept zich uitgebreid in iemands financiële situatie, maakt een duidelijk overzicht van de verschillende opties die iemand kan kiezen en geven zo advies over de beste keuzes die iemand kan maken. Hierbij wordt er gekeken naar wat de beste keuze zal zijn voor op het moment, maar wordt ook de toekomst meegenomen.

Adviestraject

Hoe het adviestraject eruitziet, dat kan verschillen per adviesbedrijf. Over het algemeen begint het bij en kennismaking. Een adviseur in de buurt, zoals een financieel adviseur Groningen van Van Bruggen, is dan wel zo fijn. Vele adviesbureaus vinden het fijn wanneer er een aantal documenten alvast worden meegenomen. Zo krijgt de adviseur alvast een idee van hoe de financiële situatie eruit ziet. Dan worden er kosten afgesproken van het gehele traject. Wanneer iedereen het hier over eens is, worden er contracten ondertekend en gaat een adviseur dieper in op de situatie. Dan komt er advies en een beslissing. Adviseurs houden vaak het lijntje relatief kort, om iemand meer te laten weten over de financiële wereld. Deze zaken veranderen namelijk relatief vaak en kunnen invloed hebben op andere situaties. Dat is wel zo fijn.